Voice dialogue
Voor grip op je gedachten en bewust kiezen

Voice dialogue

Voice dialogue gaat ervan uit dat wij niet over één maar meerdere ‘ikken’ beschikken. Dat klinkt best vreemd natuurlijk. Tegelijkertijd herkennen we allemaal de gesprekken die we met onszelf voeren in ons hoofd. Het is echt normaal om jezelf bewust te zijn van de dialoog die zich geregeld in je hoofd afspeelt, de tegenstrijdigheden die daar vaak in zitten en de kracht die hieraan verbonden kan zijn.

Vaak zijn er één of twee ‘ikken’ of ‘stemmen’ die de boventoon voeren in jouw interne dialoog. Stemmen die vrijwel alle tegengeluiden overheersen. Stemmen die ervoor zorgen dat je blijft hangen in gedrag en overtuigingen die eigenlijk niet voor jou werken. Het stuur wordt van je overgenomen en je verliest voor je gevoel de regie over je eigen leven of een deel daarvan.

Een bekend en veelvoorkomend voorbeeld van zo’n overheersende stem is de innerlijke criticus. Een stem die bij veel mensen de rem zet op het inslaan van nieuwe paden en de hierbij gewenste (persoonlijke) ontwikkeling.

Voice dialogue is een methode die kan helpen om te ontdekken wat dit soort stemmen voor jou willen betekenen. Door dit te ontdekken kun je tegenspraak organiseren in jouw interne dialoog. Dit helpt om de wereld vanuit verschillende perspectieven te benaderen en om hierin bewust en weloverwogen een keuze te maken. De methode helpt jou om zelf aan het stuur te komen. Om regie te pakken in plaats van dat een paar dominante ‘ikken’ dat doen.

Voice dialogue is een ervaringsgerichte methode die overeenkomsten kent met systemisch werken. De methode kan van waarde zijn voor mensen die bijvoorbeeld:

  • Vastzitten in oude patronen.
  • Last hebben van bovenmatige stress door bijvoorbeeld perfectionisme, pleasen of faalangst.
  • Burnout klachten hebben.
;