Grensverleggend
improviseren

Over wensen, willen en bereid zijn

/ / Mail Paul

Afgelopen periode heb ik even wat gas teruggenomen. Het is dan ook alweer even geleden dat ik een blog geschreven heb. Aan de hand van een metafoor over het wegdoen van een oude jas schreef ik hoe moeilijk het kan zijn je comfortzonete verlaten. Ook als je weet dat dit echt het beste is en je het ook echt graag wil.

Veel mensen dromen over een nieuw bestaan of willen een andere baan maar blijven toch hangen in wat zo bekend is. De wens is er wel, de wil ook nog wel maar de echte bereidheid om te zorgen dat wat je wil realiteit wordt ontbreekt. In deze blog daarom aandacht voor wensen, willen en bereid zijn en wat dit van ons persoonlijk leiderschap vraagt.

Wensen versus willen

Wat is het verschil tussen wensen en willen? Daar heeft de Zwitserse filosoof Peter Bieri een heel praktisch antwoord op gevonden. Wensen zijn het gevolg van dromen en fantasie. Wensen zijn heel belangrijk want in onze fantasie is alles mogelijk, er is echt geen enkele beperking.

Als we iets vanuit onze wensen willen realiseren ontstaat een doel. Daar waar onze fantasie zorgt voor onbeperkte mogelijkheden heeft het realiseren van een doel zo zijn beperkingen. We moeten in beweging komen en dat heeft direct consequenties. Voor ons als mens maar zeker ook voor onze omgeving. Een doel realiseren kan ons zelfvertrouwen en ons geluk een enorme boost geven. Een doel om wat reden dan ook niet halen kan juist zorgen voor een deuk in het zelfvertrouwen.

Bereidheid is een keuze

Peter Bieri pleit ervoor dat we waakzaam zijn dat onze wensen niet vanzelf onze doelen worden. Het is beter om bewust af te wegen welke wensen de moeite waard zijn om tot doel te stellen. Hier komt ook het begrip bereidheid naar voren, de bereidheid om onszelf te beperken in de wensen die we hebben zodat doelen realistisch en haalbaar zijn. Dat lukt vooral als het ons lukt om geen aandacht te geven aan alles wat we niet kunnen veranderen. Als we ons richten op alles waar we wel invloed op hebben en echt bereid zijn voor een doel te gaan is het te realiseren.

Gijs Jansen stelt daarom in zijn boek ‘denk wat je wilt doe wat je droomt’ dat bereidheid een keuze is. “Je kiest ervoor om je niet bezig te houden met dat wat je niet kunt veranderen. Je geeft je als het ware over aan het leven. Op het moment dat je in staat bent om dat te doen, ontstaat er ruimte om binnen die omstandigheden je eigen leven in te richten”. Dat vraagt wat van onze persoonlijke leiderschapskwaliteiten maar als we hierin slagen dan is het realiseren van onze doelen slechts een kleine stap.

Waar ligt jouw uitdaging

Lukt het jou om je doelen te realiseren? Heb jij gekozen voor bereidheid of vindt je hierbij nog wat hindernissen op je weg? Laat het mij weten door een reactie op deze blog of neem contact met mij op. Mocht je willen onderzoeken of ik jou kan helpen bij het realiseren van je doelen spreek ik graag vrijblijvend met je af voor een kennismakingsgesprek.

;