Grensverleggend
improviseren

Hypnose is (on)bewust grenzen verleggen

/ / Mail Paul

Hypnose een krachtige verandertool

Vorige week ben ik gestart met de opleiding Practioner Hypnotherapie. Een berichtje dat ik hierover heb gepost op LinkedIn en Facebook zorgde voor de nodige vragen vanuit mijn netwerk en directe omgeving. Vragen over mijn doel met het aanleren van deze vaardigheden en natuurlijk ook de welbekende vragen of ik straks mensen als een kikker over een podium kon laten springen.

Dat laatste ga ik in ieder geval niet doen maar is wel het bekende voorbeeld waar mensen aan moeten denken als het over hypnose gaat. Wie kent niet de beelden van de bekende toneelhypnotiseurs die mensen dingen laat doen die je niet voor mogelijk houdt en waar mensen achteraf vrijwel zeker niet met veel gemak op terug zullen kijken. Hypnose is echter vooral een krachtige verandertool. In deze BLOG vertel ik daar graag wat meer over.

Wat is hypnose

Hypnose kan het beste vergeleken worden met trance, een staat van veranderd bewustzijn. Dat klinkt vaag maar feitelijk kennen we die staat allemaal. Wie kent niet het voorbeeld van een autorit waarbij je ineens ergens bent zonder dat je jezelf bewust bent van de route die je hebt afgelegd. Of een boek of een film waar je zo in zit dat je het contact met de omgeving volledig kwijt bent. Ook dit zijn ervaringen met hypnose! Een toestand die ook wel trance wordt genoemd. Een toestand waarin je enorm geconcentreerd bent, loskomt van de omgeving en volledig opgaat in de eigen innerlijke wereld.

95% Van ons gedrag is onbewust

Een bekend feit is dat slechts 5% van ons gedrag bewust is, 95% is dus onbewust. De sleutel tot verandering of ontwikkeling licht dan ook voornamelijk verscholen in dit onbewuste deel. En juist om de kracht van dit onbewuste vrij te maken is hypnose een krachtige tool voor coaches, hulpverleners en therapeuten.

Hypnose is heel concreet

De inzet van hypnose wordt geregeld vaag of soft genoemd maar feitelijk is hypnose enorm concreet en wordt de werking ervan onderbouwd door tal van wetenschappelijke onderzoeken. Het is een methode die over het algemeen doelgerichter en sneller is dan andere methoden en hiermee tijd- en kostenbesparend. Ook is hypnose effectief bij het aanpakken van slechte of ongezonde gewoontes (zoals bijvoorbeeld roken) en angsten (zoals bijvoorbeeld hoogtevrees en claustrofobie).

Je houdt de controle

Een bekende uitspraak is ‘elke hypnose is een zelfhypnose’. Veel mensen denken dat ze de controle verliezen als ze onder hypnose gaan maar niets is minder waar. Je hebt daar zelf regie over en houd deze ook gedurende de hypnose. Een coach of therapeut die hypnose toepast laat een cliënt of coachee niets tegen zijn of haar wil doen. Als iemand in trance is dan is hij zich volledig bewust van alles wat er gebeurt. Via suggesties kan de cliënt of coachee zijn geest en lichaam zeer sterk ontspannen waardoor persoonlijk ontwikkeling of verandering vanuit het onderbewuste deel (waar dus 95% van het gedrag zit).

Je slaapt niet

Hypnose wordt vaak vergeleken met slaap. Dit komt ook omdat het woord is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’ wat ‘slaap’ betekent. Als iemand onder hypnose is dan lijkt het ook alsof hij slaapt. Onderzoek met onder andere EEG scans heeft echter laten zien dat slaap en hypnose twee totaal verschillende dingen zijn. Wel is aangetoond dat de hersenactiviteit veel rustiger is onder hypnose dan normaal.

Wat ga ik doen met hypnose

Ik ga hypnose inzetten om mijn coachees diepgaander en vlotter te kunnen ondersteunen bij het oppakken van hun vraagstukken. Daarnaast ga ik het inzetten voor het aanpakken van angsten en gewoontes waar iemand vanaf wil. De komende maanden ga ik mijn vaardigheden op het gebied van hypnose verder ontwikkelen. Gedurende die periode bied ik mensen de kans om tegen gunstige voorwaarden kennis te maken met hypnose en hiermee een eigen vraagstuk aan te pakken. Wil je meer weten, of heb je andere vragen, stuur mij dan een bericht.

;