EMDR voor
het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen
"The past affects the present even without our being aware of it.” (Francine Shapiro)

Met de inzet van EMDR kan ik jou helpen bij:

 • Het behandelen van klachten als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis.
 • Het behandelen van angsten en fobieën.
 • Het verwerken van een groot verlies.
 • Het verwerken van ingrijpende ervaringen op medisch gebied.
 • Andere klachten die gepaard gaan met:
  • Vermijdingsgedrag
  • Somberheid
  • Gevoelens van angst
  • Schaamte
  • Verdriet
  • Schuld
  • Boosheid

Uitgangspunt bij de inzet van EMDR is dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een ingrijpende ervaring. Dit is een gebeurtenis die zodanige sporen heeft achtergelaten in het brein van een persoon dat hij of zij daar nu nog steeds last van heeft.

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een methode om mensen te helpen die last blijven houden van traumatische ervaringen. De methode is vooral bekend geworden als behandelmethode voor mensen die kampen met PTSS.

De laatste jaren is uit steeds meer onderzoek gebleken dat EMDR ook een effectieve methode is voor het helpen van mensen met bijvoorbeeld angsten, fobieën en paniekstoornissen. Daarnaast is gebleken dat EMDR effectief kan zijn bij het verwerken van rouw en andere vormen van verlies.

Hoe werkt het?

Tijdens een EMDR-sessie word je gevraagd terug te denken aan de gebeurtenis. Dit inclusief alle bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Terwijl je dit doet krijg je ook een taak die het moeilijk maakt om aan iets anders te denken. In veel gevallen wordt jou gevraagd om mijn vingers van te volgen die op ongeveer 30 centimeter voor jouw gezicht heen- en weer worden bewogen. Dit doe ik in series van circa 25-30 bewegingen. Na elke serie nemen we kort rust. In plaats van handbewegingen kunnen we ook werken met geluiden via een koptelefoon of trilsignalen vanuit die afwisselend tussen links en rechts worden aangeboden.

Na iedere serie wordt de cliënt gevraagd of er iets veranderd is. EMDR brengt een stroom van gedachten en beelden op gang en soms ook gevoelens of lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Na iedere set oogbewegingen wordt de cliënt gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, vervolgens wordt er een nieuwe set oogbewegingen ingezet.

Hoe weet je of EMDR iets voor jou kan betekenen

Heb jij klachten waarvan jij denkt dat EMDR jou kan helpen met het aanpakken hiervan neem dan contact met mij op voor een intakegesprek. Dit gesprek wordt niet in rekening gebracht en is vrijblijvend. We onderzoeken of EMDR een geschikte methode is voor het behandelen van jouw klachten. We kijken naar de oorzaak en de achtergronden van de klachten die jij ervaart en we onderzoeken een aantal individuele kenmerken. Jouw persoonlijke draagkracht en de mate waarin jij last hebt van de klachten zijn hier onderdeel van.

Als blijkt dat EMDR geschikt is voor het behandelen van jouw klachten en er is voldoende wederzijds vertrouwen om samen een traject in te gaan plannen we een aantal sessies in. Ik plan altijd vijf sessies vooruit met een tussenperiode van 7-10 dagen. Als er minder sessies nodig zijn vervallen de geplande afspraken.

Als EMDR geen geschikte methode is voor het behandelen van jouw klachten kunnen we, wanneer je daar voor openstaat, onderzoeken of één van de andere methoden die ik inzet voor jou iets kan betekenen. Ook kan ik je helpen om op zoek te gaan naar hulp die wel bij jouw vraag of klachten past. Ook als EMDR wel geschikt is voor jouw klachten maar ik niet de geschikte behandelaar help ik jou graag om iemand te vinden die wel past bij de vraag die jij hebt.

Meer informatie?

Mocht je nog vragen hebben over EMDR of wil je weten of EMDR een geschikte methode is voor het verminderen of wegnemen van uw eigen klachten stuur dan een mail aan of bel 0618806481.

Voor uitgebreide informatie kun je hier het informatieblad EMDR downloaden.

 

 

 

;