Grensverleggend
improviseren

De comfortzone is net als een oude jas…

/ / Mail Paul

…Als hij lekker zit draag je hem altijd iets te lang. Waarschijnlijk kent iedereen wel een voorbeeld van een jas of een ander kledingstuk waar je helemaal verknocht aan bent geraakt. Het kledingstuk laat steeds meer zien dat het eigenlijk tijd is om het weg te doen maar toch, het zit zo lekker.

Omdat ik zelf goed bekend ben met dit voorbeeld is dit voor mij een mooie metafoor om het veel besproken begrip ‘comfortzone’ weer eens onder de aandacht te brengen. Nu ben ik natuurlijk niet de eerste die dat doet (en zeker ook niet de laatste) maar het sluit wel aan bij de blogs die ik de afgelopen periode heb geschreven over het behalen van doelstellingen in een snel en continu veranderende wereld.

Je hoeft maar één ding te doen…

Daar hoef je namelijk maar één ding voor te doen, doe die spreekwoordelijke oude jas weg! Buiten de comfortzone begint het leren en leren (en vooral blijven leren) is belangrijker dan ooit. Je kunt niet meer blijven hangen in iets wat nu ‘goed’ is want morgen is dat weer voorbij. En dat vraagt dus iets van mensen. Iets wat van alles en nog wat, soms diep vanbinnen, bij ons op kan roepen. Emoties, gedrag, allerlei ongemak wat ons sterk kan belemmeren om te dealen met een nieuwe situatie of dat ons doet besluiten er niet eens aan te beginnen. Om toch maar die jas te blijven dragen waar net iets te veel slijtplekken op zichtbaar zijn.

Mocht je dus een doel hebben dat jij echt graag wil bereiken, mocht er een situatie zijn waaraan jij je wil (of misschien wel moet) aanpassen.  Dan begint het dus bij het herkennen van jouw eigen reactie of gedrag op het moment dat jij uit je comfortzone wordt geduwd. Als je dat weet en er bij herkenning echt aandacht aan geeft dan weet je wat er aan de hand is. Dan kun je bewust de keuze maken om je niet tegen te laten houden door angst of wat dan ook en de stap te zetten om te leren. Om jouw comfortzone te verlaten, om die oude jas weg te doen.

Herken je eigen reactie (of die van een ander)

Wat zou dan een reactie kunnen zijn als er aan jouw comfortzone wordt gerommeld. Voorbeelden die je wellicht herkend (niet bij jou natuurlijk, maar je kent wellicht mensen die dat doen) zijn:

  • Flauwe humor inzetten
  • Ideeën of voorstellen afkraken
  • Luidruchtig worden of juist heel stil
  • Een coalitie met anderen vormen om een idee of plan te blokkeren
  • Etc. etc.

Dit zijn uiteraard slechts een paar voorbeelden. We hebben allemaal onze eigen aanpak als er aan onze comfortzone wordt gerommeld. En niet alleen wij als individu maar ook een groep of een team kan als collectief vergelijkbaar gedrag vertonen. Ook dan is het de kunst om het te herkennen en te benoemen en er bewust wat mee te doen. Dat vraagt wat van een groep als geheel en zeker van een leidinggevende en dat is een niet geringe opgave.

Waar ligt jouw uitdaging

Ik ben benieuwd of jij jezelf herkent in bovenstaande. Welke reactie of welk gedrag vertoon jij als jouw comfortzone, of die van je team, wordt bedreigd. Wil jij jouw uitdaging delen of wil je reageren op deze blog neem dan gerust contact mij op!

;